Top.Mail.Ru

Izcili Bēru Mielasta Galds - Rūpējoties par Viņiem pasaulē

"Rantans - Apbedīšanas birojs Rīgā | Bēres, Kremācija un Apbedīšanas pakalpojumi"
Pāriet uz saturu

Izcili Bēru Mielasta Galds - Rūpējoties par Viņiem pasaulē

"Apbedīšanas birojs - apbedīšanas pakalpojumi - kremācija | bēres"
Bēru mielasta galds
 
 
"bēru mielasta galds" ir termins, kas saistīts ar tradīciju un rituāliem, kas saistīti ar bēru ceremoniju. Tas ir galds vai kaut kāda veida ēdiena klāsts, kas tiek sagatavots pēc apbedīšanas ceremonijas vai saziņas ar mirušo.

"Bēru mielasta galds" ir patiešām termins, kas saistīts ar tradīcijām un rituāliem, kas notiek pēc apbedīšanas ceremonijas vai saziņas ar mirušo. Tas ir galds vai klāsts ar ēdieniem un dzērieniem, kas tiek piedāvāti viesiem un ģimenes locekļiem pēc bēru ceremonijas vai saziņas ar mirušo.

Bēru mielasta galds ir viesmīlības žests, kas sniedzies mērķis ir sniegt atbalstu un komfortu bērēs piedalījušos cilvēku vidū. Tas var ietvert dažādus ēdienus, piemēram, uzkodas, salātus, mīklu, gaļas vai zivju ēdienus, kā arī dzērienus, piemēram, kafiju, tēju vai citus dzērienus.

Bēru mielasta galds bieži tiek iestādīts mājās vai speciālās telpās, piemēram, baznīcās vai kapsētās, lai viesi varētu piedalīties un dalīties atmiņās par mirušo, bet arī saņemt fizisku atbalstu un uzmundrinājumu ēdiena un dzērienu formā.

Šāds mielasta galds ir svarīgs aspekts daudzu kultūru un reliģiju bēru rituālos, un tas palīdz veidot ciešākas saites starp mirušā tuviniekiem un draugiem, kuri dalās šajā skumjā brīdī un piedāvā savu līdzjūtību un atbalstu.

Bēru mielasta galds ir svarīgs un nozīmīgs elements daudzu kultūru un reliģiju bēru rituālos. Tas kalpo kā veids, kā izrādīt rūpes un uzmanību mirušā tuvinieku ģimenei un draugiem, kuri piedalās bērēs. Šis galds ir simbolisks un emocionāli nozīmīgs, jo tas palīdz veidot ciešākas saites starp piedalītājiem un atbalstīt viņus grūtajos mirušā aiziešanas brīžos.

Bēru mielasta galds ne tikai sniedz fizisku atbalstu un komfortu piedalītājiem, bet arī piedāvā iespēju dalīties atmiņās un stāstos par mirušo. Tas veicina līdzjūtību un solidaritāti, jo cilvēki apvienojas kopīgā vidē un kopīgi pārdzīvo šo skumjo brīdi. Šāda sadarbība un kopīgās aktivitātes var palīdzēt mazināt sāpes un sasniegt emocionālu atvieglojumu bēru dalībniekiem.

Bēru mielasta galds ir veids, kā izteikt līdzjūtību un atbalstu nelaimē nonākušajiem, un tas parāda rūpes un uzmanību par mirušā ģimeni un draugiem. Tas ir svarīgs elements bēru procesā, un tā iekļaušana rituālā palīdz veidot nozīmīgu un atmiņas bagātu bēru ceremoniju.

Bēru mielasta galds parasti iekārto ar dažādiem ēdieniem un dzērieniem, kas tiek piedāvāti sērām piedalījušies cilvēkiem, lai pārnestu savu atbalstu un pateicību viņu sēru laikā. Šis galds var ietvert tradicionālus un simboliskus ēdienus, kā arī iecienītus ēdienus vai dzērienus, kas bija mīļi mirušajam.

Bēru mielasta galds ir arī vieta, kur cilvēki var satikties un dalīties atmiņās un stāstos par mirušo, sniedzot emocionālu atbalstu viņa tuviniekiem un draugiem. Tas ir svarīgs elements bēru rituālos un palīdzēt radiniekiem un draugiem pārvarēt sēras periodu.

Šāds galds un tā iekārtošana var atšķirties atkarībā no kultūras, reliģiskajiem vai personiskajiem uzskatiem un tradīcijām. Tas var būt gan vienkāršs, gan izsmalcināts, atbilstoši vajadzībām un iespējām. Tas ir vēl viens veids, kā parādīt cieņu un rūpes par mirušo un viņa tuviniekiem šajā grūtajā laikā.


Ir labs paradums, īpaši lauku apvidos, ka kaimiņi gatavo galdu nelaiķa ģimenei, tuviem radiniekiem  un draugiem. Šis paradums netiek ievērots lielās pilsētās, kur ir ļoti daudzi restorāni un pārtikas piegādātāji.
  
Tomēr viens mācītājs ir rakstījis: "Profesionālisms, kas šobrīd ir aptvēris gandrīz visas mūsu dzīves sfēras, paaugstina jau tā "augsto nāves cenu". Tāpēc ļoti augstu tiek novērtēts  jebkurš tāds labu kaimiņattiecību apliecinājums".
  
Rūpes par viesiem uzņemas īpaši tuvi cilvēki, kas nav asinsradinieki (māte, tēvs, dēls, meita, vecmāmiņa, vectētiņš) vai radinieki pēc civilā statusa (vīrs, sieva). Tikai gadījumā, kad nav tuvu radinieku, šos pienākumus var uzņemties cilvēks, kas ir ļoti tuvs radinieks. Pēdējā maltīte ļauj klātesošajiem kopīgi atcerēties viņa labākās puses un īpašības, izgaismot dvēseles lieliskākās īpašības (bieži vien - negaidītas) viņa draugu, kaimiņu, kolēģu, radinieku atmiņās. Tas atvieglo tuvinieku ciešanas.
  
Uz atsevišķa galda uzliek nelaiķa portretu ar sēru lentu  un iededz sveces.
  
Daudzām tautām no senseniem laikiem ir paradums mirušā mājās sarīkot bēru mielastu, uz kuru uzaicina nelaiķa tuviniekus. Bez uzaicinājuma iet uz bēru mielastu nav pieņemts. Nelaiķa piemiņu godināt sanākušos var pacienāt ar kafiju vai tēju ar sviestmaizēm vai arī vakariņām.

Daudzās kultūrās ir sena tradīcija rīkot bēru mielastu mājās vai citā vietā pēc apbedīšanas ceremonijas. Šis mielasts ir veids, kā godināt mirušā atmiņu un dalīties līdzjūtībā ar nelaiķa ģimeni un tuviniekiem. To var uzskatīt par turpinājumu bērēm, kurās cilvēki tiekas, lai atcerētos mirušo un izteiktu līdzjūtību.

Bēru mielastā parasti tiek pasniegti vienkārši un tradicionāli ēdieni, piemēram, kafija, tēja, sviestmaizes vai citi uzkodas. Tas ir laiks, kad cilvēki var sarunāties un dalīties atmiņās par mirušo, sniegt emocionālu atbalstu un piedāvāt savas līdzjūtības vārdus nelaiķa radiniekiem. Bēru mielasta atmosfēra parasti ir cieša un mierīga, sniedzot cilvēkiem iespēju piedzīvot sava veida slēgtību un kopīgās sajūtas ar citiem, kas arī sāp par zaudējumu.

Ir svarīgi atzīmēt, ka dažādās kultūrās bēru mielasta tradīcijas var atšķirties, un tās ievēro vietējās vērtības un ieradumus. Tomēr kopīgs šo tradīciju elements ir kopiena, atbalsts un ciešas saites starp mirušā ģimeni un tiem, kas viņus apvieno šajā skumjā brīdī.
  
Vajag izvairīties no pārmērīgas alkohola lietošanas. Sašutumu izraisa gadījumi, kad bēru mielasts pārvēršas par iedzeršanu un cilvēki aizmirst, kāda iemesla dēļ viņi ir sapulcējušies.
  
Pareizticīgā baznīca nerekomendē rīkot bēru mielastu ar gavēnī neatļautiem ēdieniem gavēņa laikā un trešdienās un piektdienās, kā arī šajās dienās nest gavēnī neatļautus ēdienus  baznīcā uz kanonu.
  
Bēru mielasta galdu rotā ar egļu, brūkleņu zariem vai melnu sēru lentu. Galdautam, tāpat kā servīzei, ir jābūt atturīgam, tam obligāti nav jābūt baltam, var uzklāt tumši zilu, zilu ar tumšām svītriņām, tumši zaļu, baltu vai pat melnu galdautu.
  
Nelaiķa piemiņai uzliek vienu brīvu galda piederumu komplektu un atstāj brīvu vietu, kur viņš parasti sēdēja pie svētku galda.
  
Krēsla atzveltni var aplikt ar egļu zariem, apvītiem ar sēru lentu.
  
Nazi un dakšiņu liek paralēli  uz tukša šķīvja. Pie nelaiķa galda piederumiem var nolikt degošu sveci, kas izrotāta ar melnu lentīti.
  
Bēru mielastā nevajadzētu skanēt tikai raudu dziesmām. Ja mēs ļoti pārdzīvojam par mirušo, tad nedodam aizgājēja dvēselei mieru un radām tai grūtības viņsaulē.
  
Ir pieņemts atcerēties nelaiķa dzīvi, viņa labos darbus.
 
Telpā, kur notiek bēru mielasts, var ieslēgt klasisko mūziku vai aizgājēja mīļāko mūziku.
  
Nelaiķa bēru mielasta dalībnieks var piedāvāt iedzert par viņa piemiņu. Mūsdienās ir pieņemts bēru mielastā izmantot vadītāja pakalpojumus. Speciālists labāk kā neviens cits spēs novadīt šo pasākumu pienācīgi un kvalitatīvi.
 
Pēc bērēm radinieki pateicas visiem, kas ir godājuši  nelaiķa piemiņu. Ja to ir sarežģīti izdarīt personīgi, izmanto vietējās avīzes pakalpojumus.
  
Jūdiem ir pieņemts dziļu sēru gadījumā rūpēties par nelaiķa ģimeni, tai skaitā, gatavot ēdienu.
  
Man pazīstams rabīns sniedza man šādu informāciju:  "Kā pieņemts pie ortodoksāliem un konservatīviem jūdiem, nelaiķa ģimene atgriežas mājās tūlīt pēc apbedīšanas. Draugi atnāk pie viņiem šīs dienas vakarā un nākošajās septiņās dienās, lai piedalītos dievkalpojumā.
  
Kā jūs droši vien zināt, tas saucas "šiva": ortodoksālajiem jūdiem radinieki nepamet savu māju lietišķu vai sabiedrisku kontaktu dēļ septiņas dienas pēc sava tuvākā nāves. Pēc paraduma, kaimiņi atnes viņiem barību vai palīdz to gatavot.
  
           Jūdiem - reformistiem tūlīt pēc bērēm radinieki atgriežas nelaiķa mājās, lai noturētu īsu dievkalpojumu. Tāds rituāls nav obligāts un to veic rabīns vai  pasaulīgs cilvēks pēc viena ģimenes locekļa priekšlikuma. Jūdi - reformisti atturas no lietišķiem vai sabiedriskiem kontaktiem maksimāli trīs dienas pēc sava tuvākā nāves. Jūdi - reformisti seko izplatītajam  amerikāņu paradumam pieņemt augļus vai ziedus. Taču, ja ģimene ir pārāk satriekta, uzmanīgi kaimiņi atnes produktus un gatavo ēdienu.
  
           Pie čigāniem, kad cilvēks piedzimst - raud, kad mirst - neraud, jo dvēsele aiziet labākā pasaulē, kur tai būs labāk kā uz zemes. Parasti pasūta koka zārku, aiz apsvēruma, ka cilvēks ir dzīvojis ar cieņu un arī Aizsaulē viņu vajag pavadīt ar cieņu,   bet bēru mielastam  noīrē lielu telpu, kur spēlē mierīga mūzika (dzīvais orķestris), vīrieši sēžas pie viena galda, sievietes - pie otra. Uz galda ir plašs skaisti noformētu ēdienu sortiments. Viesus obligāti apkalpo oficianti. Bēru mielasta ilgums - 1-3 diennaktis.
  
Pareizticīgajiem uz atsevišķa galda uzliek nelaiķa portretu ar sēru lentu  un iededz sveces.
  
Pēdējā laikā ir pieņemts galda galā nolikt glāzīti degvīna, kas ir apklāta ar gabaliņu rudzu maizes, bet blakus novietot aizdedzinātu sveci un nelaiķa portretu.
  
Bēru mielastu pēc senām paražām ir pieņemts uzsākt, ēdot senslāvu mirušo piemiņai domāto rīsu un rozīņu putru - rīsi ar medu, rozīnēm (senos laikos - kviešu graudi ar medu).
  
Mūsdienās to uzsāk ar saldo vīnu “Kagors”, kuram pieņemts uzkost mazus pīrādziņus vai konfektes. Saldums nozīmē, ka pēc vispārējās augšāmcelšanās sāksies salda un patīkama dzīve.
  
Bļodai ar senslāvu mirušo piemiņai domāto rīsu un rozīņu putru sākotnēji vajag atrasties uz kapa, un vēlāk to vajag pārnest uz piemiņas mielastu. Visiem mielasta dalībniekiem vajag nobaudīt mirušo piemiņai domāto rīsu un rozīņu putru. Pēc tam pasniedz gavēņa kāpostu zupu vai sēņu zupu, vai buljonu ar pankūkām vai pīrādziņiem. Tālāk pasniedz otros ēdienus. Pēc tradīcijas tiem jābūt veģetāriem (zivs, kāpostu vai kartupeļu kotletes vai kas cits). Saldajā ēdienā pasniedz augļu vai piena ķīseļus, uzpūteņus, kompotus, krēmus, sulas ar smalkmaizēm.  Desertā - saldējums, konfektes, cepumi, tortes, kafija, tēja.
  
Senslāvu mirušo piemiņai domātajā putrā var būt savārīti kviešu vai kādi citi graudi, kuriem pielikts daudz cukura un medus. Šīs putras nozīme un tās izmantošana bērēs, kā arī jebkādā mirušo piemiņas pasākumā ir sekojoša: graudos ir dzīvība, tie nākotnē tiks iesēti zemē, radīs jaunus augus, kas būs atbilstoši graudiem. Tas nozīmē  pašu redzamāko dzīvo ticības izpausmi tam, ka mirušie ir nemirstīgi, ka tie augšāmcelsies un caur Kristu sasniegs svētlaimīgu mūžīgu dzīvošanu.
Bēru mielasta beigās klātesošie vēlreiz izsaka līdzjūtību, piedāvājot sniegt iespējamo palīdzību tuviniekiem, un atvadās. Dažreiz nedrīkst izteikt līdzjūtību, ja tas ir pretrunā ar tuvinieku gribu.
Šajā laikā ir svarīgi nodrošināt, lai tuvinieki un draugi varētu kopīgi pieminēt mirušo un dalīties atmiņās.

Mielasta galdam parasti tiek izvēlētas vienkāršas un tradicionālas ēdienreizes, piemēram, sviestmaizes, salāti, kūkas, cepumi, augļi utt. Ņemot vērā, ka daudzi cilvēki varētu būt emocionāli noslogoti, ir labi pievērst uzmanību arī dzērienu izvēlei, iekļaujot gan alkoholiskos, gan bezalkoholiskos dzērienus.

Svarīgi ir arī nodrošināt pietiekamu daudzumu vietu, lai visi varētu sēdēt un ēst. Ja bēru mielasta galds notiks lielākā telpā, var būt noderīgi izvietot vairākus galdu un krēslus, lai nodrošinātu pietiekamu vietu visiem ciemiņiem.

Visbeidzot, es vēlos atgādināt, ka bēru mielasta galds ir laiks, kad cilvēki kopīgi sēž pie galda un dalās atmiņās par mirušo. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt, lai visi justos ērti un iekams. Es ceru, ka šie padomi jums palīdzēs organizēt piemērotu bēru mielasta galdu.

Piezvaniet mūsu speciālistiem un
Jūs saņemsiet profesionālu konsultāciju visos apbedīšanas jautājumos
672 722 89 vai mob. 292 624 10 (diennakts).
Darba pieredze vairāk ka 30 gadi. Mēs strādājam pēc principa - lai dzīve būtu gaiša.
Apbedīšanas birojs SIA Rituālo pakalpojumu kremācijas centrs RANTANS
strādājot ar esošajiem un topošajiem klientiem, darbs tiek veikts kvalitatīvi un laicīgi.
Mūsu pieredzējušie apbedīšanas pakalpojumu speciālisti palīdzēs Jums rast atbildes uz neskaidriem jautājumiem un sniegs padomus, organizējot bēres.

Apskatīt ziņu avotu:


Atgriezties pie satura